UYGULAMALI ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ ( UÇEP )

Çevreci bir okul olarak, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan projeye tüm paydaşlarımızla tam destek veriyoruz.

Eğitimde çevrenin önemi

İnsanoğlu, zaman içinde, doğaya ve çevresine hükmeden bir varlık olmuştur. 17. yüzyılın ortalarına doğru filizlenen ve giderek büyük bir ivme kazanan teknoloji, endüstriyel gelişmenin itici gücü haline gelmiştir. Ancak bu gelişmenin çevresel maliyeti çok yüksektir ve hızla artan ekolojik baskılar, sorunlar dünyamızın bazı bölgelerinde yaşamı tehdit eder bir duruma sürüklemiştir. Şimdi doğaya hükmetme alışkanlığı sorgulanarak terk edilmeye, ulusal ve uluslararası ölçekte çevre felaketlerinin nasıl inceleneceği düşünülmeye başlanmıştır.

Çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında verilen uğraşıların amacı, insanların daha sağlıklı ve daha güvenli bir çevrede yaşamalarını sağlamaktır. Çevreyi kirleten insan olduğu gibi, çevrenin korunması ve iyileştirmesini sağlayacak olan da yine insanın kendisidir. Çevre konusunda başarılı sonuçlar alınması, ancak insan kaynağını geliştirmekle mümkündür. İnsan kaynağını geliştirmek, insanlara gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması ile başarılabilir. Daha iyi beslenme, daha iyi sağlık, yönetime daha fazla katılım büyük ölçüde çağdaş ve sorumlu insan yetiştirilmesi ile sağlanır. Bunların sağlanmasının en önemli araçlarından biri EĞİTİMDİR.

Eğitim; araştırma, geliştirme ve üretim süreçlerinde, zaman başta olmak üzere, madde ve enerji kaynaklarının ve ekonomik potansiyelin verimli kullanılarak değerlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, temiz çevre ve sağlıklı yaşam hedeflerine hizmet edecek ana etkendir.

Çevre eğitimi ise, bireylerde çevre bilincinin geliştirilmesi, çevreye duyarlı, olumlu, kalıcı davranış değişikliklerin kazandırılması; doğal, tarihi, kültürel, sosyo-estetik değerlerin korunması, aktif katılım sağlanması ve sorunların çözümünde görev alma olarak tanımlanabilir. Çevre eğitimi, insanın doğduğu andan itibaren başlayıp, ölene kadar alınması ve uygulanması gereken bir sürecidir.

Sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmelerin çok hızlı seyretmesi, her gün değişik türde çeşitli çevre sorunlarıyla karşılaşılması nedeniyle, çevre eğitimi her geçen gün daha çok önem kazanmaktadır.

Önümüzdeki görev bu hakkı yaşama geçirmektir. Bu, bilinçlenmemizle olacaktır.

PROJE DÖKÜMALARI İÇİN TIKLAYINIZ

Çevre Bilinciyle ilgili ilgili videolar :

Yayın: 07.12.2016 - Güncelleme: 07.12.2016 14:59 - Görüntülenme: 1134