T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / NİLÜFER - Koç Ortaokulu

Gelişim İçin Elele Projesi

Vehbi Koç Vakfı tarafından yapılan 17 okul ve Özel Koç Lisesi ve İlköğretim Okulu arasında yürütülen projedir.

Vehbi Koç Vakfı Koç İlköğretim Okulları

Koç İlköğretim Okulları, Vehbi Koç Vakfı tarafından Cumhuriyet´in 75. yılı vesilesiyle sekiz yıllık eğitime destek vermek amacıyla Türkiye´nin değişik bölgelerinde inşa ettirildi. Vehbi Koç Vakfı tarafından başlatılan Koç İlköğretim Okulları projesinin mali kaynağı, Koç Topluluğu şirketlerinin bağışlarıyla oluşturuldu ve ilköğretim okulları çok kısa bir sürede tamamlanarak Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. İlk etapta 13 okul ile başlanan proje ilerleyen tarihlerde sürekli artarak devam etti. Proje kapsamındaki okul sayısı bugün itibari ile 17’ye ulaştı.

Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen ilköğretim okulları, gerek Vakıf, gerekse Koç Topluluğu şirketleri aracılığı ile sürekli destekleniyor. Vehbi Koç Vakfı tarafından “Yap, devret, sahip çık” anlayışını ile hayata geçirilen bu projenin “sahip çık” bacağında devamlılığını ve liderliğini VKV Koç Özel İlköğretim Okulu ve Lisesi üstlendi.

Bu sene 10.yılını dolduran projenin amacı çarpan etkisi yaratarak eğitim alanında ortak bir paylaşım ortamı oluşturmaktır.

Yılda iki kez proje kapsamına okulların öğretmenleri ile VKV Koç Özel İlköğretim Okulu ve Lisesi’nin öğretmenlerini bir araya gelerek, bilgi ve tecrübe alışverişine uygun bir platform oluşturuyorlar. Bu projeye dâhil olan okulların yardımı ile bu okulların bulundukları diğer çevre okullara da ulaşmak çalışmanın ‘çarpan etkisinin’ en güzel örneğini oluşturuyor. 

 

Gelişim İçin El Ele Projesi, öğretmenlerin bilgi çağının gerektirdiği paylaşım ortamından yararlanarak, dış dünyaya açılması, özgüven kazanarak öğrenciler için yol göstericilik misyonunu daha etkin bir biçimde üstlenmesi sağlamayı amaç edinmiş bir sosyal sorumluluk eğitim projesidir.

Gelişim İçin El Ele, Vehbi Koç Vakfı’nın sekiz yıllık kesintisiz eğitime destek verme amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında yaptırdığı okulların öğretmenleri için hazırlanmış bir projedir. Öğretmenler arasındaki bilgi paylaşımının çarpan etkisinden yararlanarak daha çok sayıda öğrenciyi etkilediği gerçeğinden hareketle 2002’de 13 okul ile hayata geçirilmiştir. Öğretmelerin öğrenciler model olabilmeleri ve sosyal sorumluluk projelerinin içselleştirmeleri ve başkalarına hizmet ederken edindiklerin deneyimlerle kendilerini de gelişmesine ve zenginleşmesine olanak sağlayan bir projedir.

2009 yılına gelindiğinde ise toplam 17 okula ulaşılmıştır. Proje yapılan çalışmanın hitap ettiği alan ve bölümlere göre VKV Koç Özel İlköğretim Okulu ve Lisesi öğretmenleri gönüllü olarak projeye destek veriler. Öğretmenler hizmet içi eğitimlere katılır. Bu süreçte proje kapsamındaki okulların öğretmenleriyle iletişim kurularak ve bir önceki yılın geri bildirimleri dikkate alınarak ihtiyaçlar belirlenir. Ardından proje kapsamındaki ekip VKV Koç Özel İlköğretim Okulu ve Lisesi’nde bir araya gelir. Hizmet içi eğitimler sonunda edinilen bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı aktif katılımlı bir ortam yaratılır. Projenin diğer bir ayağı da, bu paylaşım ortamının proje kapsamındaki okullarda da oluşturulması ve bu öğretmenlerin Anadolu’nun dört yanın da bir araya getirilmesidir. Proje kapsamında yürütülecek eğitimlerin konusuna göre her yıl, eğitim verecek ve alacak gruplar belirlenir. Böylece farklı yüzlerin projeye katılımı mümkün olur. Öğretmenlerin bilgi çağının gerektirdiği paylaşım ortamından yararlanarak, dış dünyaya açılması, özgüven kazanarak öğrenciler için yol göstericilik misyonunu daha etkin bir biçimde üstlenmesi sağlanır. Projenin paylaşım esaslı eğitim hedefini destekleyen diğer bir çıktısı da her yıl yayınlanan proje dergisidir. Proje kapsamındaki okulların öğrencilerinden elde edilen içeriğin bir dergi haline getirilmesi süreci her yıl bir okul tarafından üstlenilir.

Bugüne kadar üstlendiği misyon doğrultusunda başarıyla yürütülen Gelişim İçin El Ele, gelecekte de Vehbi Koç Vakfı tarafından yaptırılan her okulun projeye dahil edilmesi hedefiyle sürdürülüyor.

PROJENİN AŞAMALARI:

Proje iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamasında VKV Koç Özel İlköğretim Okulu ve Lisesi öğretmenleri 17 Okula giderek okulları yerinde ziyaret eder aynı zamanda okulların bulunduğu çevre okul öğretmenlerin de yararlanmasına yönelik eğitim programı sunarlar. İkinci aşamasında ise, yaz aylarında VKV Koç Özel İlköğretim Okulu ve Lisesi’nde düzenlenir. Bu seminere de proje kapsamındaki okullarının öğretmenlerinin Okulumuzun tesislerinde ağırlanır.

Bu okullarla kurulan bağ sadece idare ve öğretmen eğitimi ile de sınırlı kalmayıp okulumuz öğrencilerini de diğer okulların öğrencileri ile bir araya getirecek proje çalışmaları da yapılmaktadır. Her yıl okulumuzdan 40-50 kişilik bir öğrenci grubu proje kapsamındaki okullardan birine giderek bir hafta sonu boyunca okul öğrencileri ile birlikte zaman geçirmekte ve birçok konuda paylaşımlar yaşamaktadırlar. Bu çalışma hem diğer okul öğrencilerin hayatlarına yeni bakış biçimi kazandırırken bizim okulumuz öğrencilerine de çevrelerini tanıma, kendi şartlarının farkına varma gibi konularda oldukça önemli ve etkili tecrübeler kazandırmaktadır.

10 yıldır sürdürülen ve artık VKV Koç Özel İlköğretim Okulu ve Lisesi’nin misyonunda yer alan “Gelişim İçin El Ele” projesinin gelenekselleşmiş çalışma ve eğitimleri projeye dahil okullar tarafından sabırsızlıkla beklenir olmuştur.

13,17 ve ORADAN DAHA İLERİYE

Vehbi Koç Vakfı, Cumhuriyet´in 75. yılı vesilesiyle 8 yıllık eğitime destek vermek amacıyla Türkiye´nin değişik bölgelerinde 13 okul inşa ettirdi ve inşaatının bitiminde devlete hibe etti. Devrettikten sonra okulların üzerinden yardım elini çekmeyen Vehbi Koç Vakfı gerek ihtiyaç gerekse eğitimsel gelişim anlamında desteğini sürdürmektedir. Bu okulların ihtiyaçlarını bölgede bulunan kendi şirketleri ile de desteklerken VKV Koç İlköğretim Okulu ve Lisesi’ “Gelişim İçin El Ele” eğitim projesi ile de desteğin eğitim bacağını devam ettirmektedir.

Projenin ilk hayata geçirildiği yıllarda 13 Okul ile başlayan proje “13 Okul - Gelişim İçin El Ele” olarak anılıyordu. İlerleyen senelerde Vehbi Koç Vakfı’nın yaptırdığı ilköğretim okul sayısının artması ile proje isminin önüne eklenen rakam ile birlikte anılmaya devam etmiştir. Bugün itibari ile proje dâhilinde 17 ilköğretim okulu Vehbi Koç Vakfı tarafından yaptırılarak Milli Eğitim Bakanlığı’na devir edilmiştir. Dolayısı ile proje ismi de “17 Okul - Gelişim İçin El Ele” olarak adlandırılmaktadır. 

 

PROJE ÜYESİ OKULLAR


Nilüfer Koç İlköğretim Okulu
Nilüfer / BURSA

 Yenişehir Koç İlköğretim Okulu

Yenişehir/BURSA

 İnegöl Koç İlköğretim Okulu 

İnegöl / BURSA

 Sincan Koç İlköğretim Okulu

Sincan / ANKARA

 Elazığ Koç İlköğretim Okulu

ELAZIĞ

 İnönü Koç İlköğretim Okulu

İnönü / ESKİŞEHİR

 Şanlıurfa Koç İlköğretim Okulu

ŞANLIURFA

 Silopi Koç İlköğretim Okulu 

Silopi / ŞIRNAK

 Bolu Koç İlköğretim Okulu

BOLU

Gebze Koç İlköğretim Okulu

Gebze / KOCAELİ

 Kocaeli Ford Otosan Koç İlköğretim Okulu 

İzmit - Kocaeli

 Diyarbakır-Kayapınarı Koç İlköğretim Okulu

Kayapınarı/ Diyarbakır

 Beyazıt Ford Otosan Koç İlköğretim Okulu

Vezneciler/İST

 Beylikdüzü Koç İlköğretim Okulu

Büyükçekmece/ İSTANBUL

 Van Koç İlköğretim Okulu

VAN

 Diyarbakır- Bağlar Koç İlköğretim Okulu

Bağlar/Diyarbakır

Orhangazi Koç İlköğretim Okulu 

Orhangazi / BURSA

 

 PROJE İLE İLGİLİ WEB SAYFASI :http://www.kocschool.k12.tr/tr/home/academic/projects/gelisimicinelele/history.aspx

PROJE DERGİLERİ :http://www.kocschool.k12.tr/flipdocs/Okul_Proje/2011/2011.html

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.02.2013 - Güncelleme: 02.11.2017 17:18 - Görüntülenme: 2330
  Beğen | 3  kişi beğendi